«

»

Čvn 19 2015

Takový maličký „návod k použití štěňátka“

Pokud již máte doma jiného pejska, doporučovala bych je spolu seznámit ještě před příjezdem. Někde na klidném místě a domů pak odjet, nebo odejít spolu. Domácí pejsek může brát štěňátko jako vetřelce. Mazlete se s oběma stejně, neodstrkujte „domácího“. Po příjezdu seznamte pejska s novým domovem. Nechte ho, ať si v klidu vše očuchá a prohlédne. Ukažte mu jeho místo, dejte mu tam hadr a hračku od nás. Některé štěně si tam smutní, jinému změna celkem nevadí. Záleží také na Vás všech, jak mu přechod usnadníte. Až se štěně unaví, dejte ho na jeho místo a nechte vyspat! Buďte na blízku, po probuzení si Vás najde, nebo zavolá. Pokud možno, 1 – 2 noci buďte u něj, nebo hodně blízko a v případě potřeby pohlaďte, pomazlete…Je to pro něj velká změna. Všichni doma dodržujte stejná pravidla pro nového kamaráda. Pokud se domluvíte, že někam nesmí, tak ho tam nikdo nebude tajně pouštět. Dejte mu klidně 2 – 3 dny na zvyknutí. Možná bude smutné, možná špatně a málo baštit, ale dopřejte mu lásku a trpělivost. Odstraňte z jeho dosahu nebezpečné věci. Štěně je velice zvědavé a chce vše prozkoumat. Prostě máte doma miminko. Dopřejte mu dostatek psích hraček, přesto ale, prosím, počítejte s nějakou škodou. Zajistěte bazény a jezírka. Štěněčí srst nasává vodu a mohlo by se utopit. Pokud se stane a zmokne, je třeba mrně pořádně osušit (klidně vyfénovat) a nechat v teple. Postupně zvykejte na samotu. Třeba jen na 15 – 20 minut. Pak se vraťte, pochvalte. Intervaly postupně prodlužujte. Dodržujte všichni domluvená pravidla!!!

První týden je dobré krmit stejně, jako u chovatelky. Postupně, jak štěně roste, ubírá se četnost krmení a samozřejmě se zvětšují porce.
2 – 4 měsíce 4 – 5 x denně
4 – 6 měsíců 4 – 3 x denně
6 – 12 měsíců 3 – 2 x denně

Předložená bašta se nechá 15 – 20 min štěněti, pokud nezbaští, uklidit. Pokud se rozhodnete krmit granulemi, vyvarujte se levných a nekvalitních. Na zlepšení chuti je dobré přidávat Pangamin. Vodu musí mít stále v misce. Jelikož se leonci rádi koupou, je třeba často dolévat. Sledujte kakání. Výkaly by měly být přiměřeně tuhé. Pokud začne průjem, či zácpa, je někde problém a doporučuji navštívit veterináře. Je lepší jet jednou zbytečně, než pozdě. K veterináři vždy, když se Vám nebude něco na pejskovi zdát.

Já krmím dospělé psy 2 x denně – ráno a večer. Snažím se tak předejít přeplněnému žaludku a jeho přetočení.

Odčervení v 8. týdnu (tabletku jste dostali). Dále pak do půl roku 1 x za měsíc.

Očkování – přeočkování v 9. a ve 12. týdnu. Termín je uveden v Pasu štěněte. Imunita nastává až zhruba 14 dnů po posledním přeočkování. Do té doby nedoporučuji návštěvy neznámých psů, míst, kde se venčí hodně psů…

Pak postupně zvykejte štěně na různá prostředí, lidi…..Procházky kratší, ale četnější. Radši 4 x denně na 0,5 km, než vláčet na tůru. To nikomu neprospěje. Do 1 roku štěně nepřetěžujte. Když uvidíte, že se štěně loudá, posedává, sedněte si také a dopřejte mu odpočinek. Příště procházku zkraťte. Řiďte se svým pocitem.

Přeji Vám všem šťastný společný život, obohacený o fantastické zážitky. Určitě se všichni budete ještě více těšit na návraty domů z práce, nákupů…protože ve dveřích Vás nadšeně přivítá leonek. Držím palce, ať máte společný život jen plný radostí. A já se těším, že mi o všech radostech nebo i starostech budete psát, posílat fotky ….. Štěňátko bylo od mala vychováváno s velikou láskou, dopřejte mu i Vaší lásku po celý jeho život. Věřte, že Vám jí milionkrát vrátí.